Igualada - 14 de desembre 2018

  • La companyia ha assajat ‘Chapeau!’ durant tres dies al Museu de la Pell d’Igualada fruit d’una col·laboració amb la fira

  • L’espectacle de teatre i clown es podrà veure dins la programació de la Mostra JOVE

  • 240 alumnes de secundària han pogut veure i opinar sobre ‘Chapeau!’ en dos assajos oberts amb col·loqui posterior


La Baldufa testa el seu nou espectacle en una residència artística a la Mostra Igualada


Els dies 12, 13 i 14 de desembre la Companyia de Comediants La Baldufa ha estat a la Sala de les Encavallades del Museu de la Pell d’Igualada fent una residència artística del seu nou espectacle ‘Chapeau!’ fruit de la col·laboració amb la fira d’espectacles infantils i juvenils Mostra Igualada. La residència, acompanyada de dos assajos oberts amb 240 alumnes de secundària, ha permès treballar la producció i testar-la amb el públic.

‘Chapeau’ és una proposta de teatre i clown adreçada a espectadors a partir de 10 anys que tracta sobre l’absència de lideratge després que tres pallassos August (que representen la bogeria) hagin perdut el seu líder Confetti, un pallasso Carablanca (que representa l’ordre i el saber fer). Aquesta metàfora serveix a La Baldufa com a punt de partida per parlar sobre el món del poder, què passa quan algú hi arriba i si el volem o no. Així ho explica l’actor Enric Blasi, un dels membres de la companyia: “Hi ha una part molt divertida de l’espectacle en què tots considerem que cal fer el pas per ser el Confetti, però ningú vol fer-lo, que és una cosa bastant d'actualitat, no? Tothom diu: ‘Sí, hem de fer la revolució, però comença tu i jo ja m’hi afegiré’. Tota aquesta conjuntura política que vivim també influencia el món dels pallassos. És un espectacle d’humor amb un rerefons filosòfic o polític.”

Després de ‘Mon pare és un ogre’, ‘El príncep feliç’ i ‘Cirque déjà vu’ on la part dramàtica guanyava pes, la companyia tenia ara “ganes de fer riure, però sense renunciar a la part filosòfica. Per nosaltres la història és molt important i ara també ho fem, amb el registre dels pallassos. Creiem que tenim una cosa molt bonica entre les mans en el sentit que és fresca i que el públic s’ho passarà bé”.

El muntatge es desenvolupa dins un espai circular envoltat per unes grades que formen part de l’escenografia amb un aforament per a uns 120 espectadors. D’aquesta manera, s’inclou el públic com un actor més de tot el que passa a la representació. És un espectacle autònom que tant pot ser representat a l’interior (a l’escenari d’un teatre o a un espai diàfan) com a l’exterior, en places i carrers.

Aquest divendres La Baldufa ha ofert dos assajos oberts a 240 alumnes de secundària dels instituts d’Igualada Pere Vives Vich, Badia i Margarit i Joan Mercader, després dels quals s’ha obert un col·loqui per intercanviar impressions. Segons Blasi, “els joves han entrat molt bé. Com que és un espectacle d’humor, assajant-lo sols al local és molt difícil de calcular els ímputs que et donen els gags i les situacions còmiques, els tempos de resposta o com hem d’actuar. Va molt bé tenir públic per adonar-nos de què funciona, què no funciona i què pensàvem que no funcionaria i funciona molt. Et dóna una mirada de l’espectacle molt interessant”.

En relació a la residència, el director artístic de la Mostra Igualada, Pep Farrés, ha afirmat que “la Mostra com a fira estratègica d’arts escèniques per a nens i nenes ha de fer la funció d’acompanyar el sector i, evidentment, el sector són els programadors, però també són els creadors. En aquest cas el que fem és invertir tots els esforços que puguem i que estiguin al nostre abast per donar suport a les companyies en els seus processos creatius”.

Farrés també ha valorat molt positivament que els estudiants hagin pogut participar en la creació de l’espectacle veient-lo, responent a les preguntes de La Baldufa i donant lliurament la seva opinió amb uns comentaris que seran “molt útils” a la companyia. En aquest sentit, ha dit: “Pensem que tothom hi guanya: els escolars perquè poden gaudir d’un bon espectacle, la companyia perquè pot posar aquest espectacle davant d’uns espectadors i veure com reaccionen i la Mostra perquè donem opció a una companyia posant els mitjans que podem en aquest procés creatiu.”

‘Chapeau!’ s’estrenarà al Teatre La Llotja de Lleida del 2 al 4 de gener de 2019. Les següents representacions seran a la propera edició de la Mostra Igualada, del 4 al 7 d’abril, dins la programació de La Mostra JOVE.

Noticia Notícies