Igualada - 26 de maig 2021

Mostra Igualada comença avui dimecres 26 de maig amb la Mostra PRO Catalan Arts en format virtual amb presentacions, reunions ràpides i espectacles en streaming


La programació artística comença dijous 27 de maig al matí amb La Mostra a les escoles


La 32a edició retrà una especial atenció a les companyies catalanes i acollirà 47 espectacles, 8 estrenes i més d’un centenar de funcions en 15 espais


Les Bianchis, Marie de Jongh, Cia Roberto G. Alonso, Los Galindos, Obskené, Campi Qui Pugui i La Virgueria són algunes de les companyies programades


Amb l’eslògan ‘Mires o veus?’ la fira d’espectacles infantils i juvenils convida a percebre diferent el que ens envolta


Aquest dimecres 26 de maig comença la 32a Mostra Igualada, la fira de referència de les arts escèniques per a tots els públics de Catalunya. Tot i que la programació artística no comença fins dijous 27 de maig al matí, avui dimecres s'obre l’activitat professional amb la Mostra PRO Catalan Arts, que s’allargarà fins divendres. L’espectacle Jaleiu de Guillem Albà & La Marabunta inaugurarà la 32a edició aquest dijous 27 de maig a les 20 h.


Fins el diumenge 30 de maig, se celebrarà a Igualada una 32a edició excepcional en un format híbrid, combinant l’activitat professional en línia i les propostes en viu, en una edició repensada i adaptada al present amb l’objectiu de garantir al màxim la seguretat  de tots els participants a l’hora que una aposta ferma per la celebració de la Fira amb les màximes garanties d’excel·lència i qualitat de les propostes artístiques programades. 


La 32a Mostra Igualada en xifresEnguany la Mostra Igualada ha rebut més de 700 sol·licituds de companyies, de les quals, la direcció artística n’ha seleccionat 47. Durant 4 dies es podran veure un total de 116 funcions. D’aquestes companyies, 39 són de Catalunya i 8 de la resta de l’Estat. Degut a la situació de pandèmia la Fira no comptarà amb la participació de companyies internacionals. Dels 47 espectacles que es podran veure, hi haurà 9 estrenes absolutes. La Mostra tindrà 15 espais d’actuació amb un aforament del 50% i tota la programació de carrer tindrà lloc en recintes a l’aire lliure amb accés limitat, amb un preu simbòlic de 2 euros. Per fer més accessible i segmentar el volum de programació, la Mostra Igualada es divideix en 6 itineraris en funció de l’edat del públic al qual es dirigeixen els espectacles.


La programació


Són variades les temàtiques que s’abordaran amb la programació artística d’enguany: la diversitat, la identitat de gènere, la crítica social, la incertesa a la joventut, el dol, la mort d’éssers estimats o el qüestionament de l’amor romàntic. 


La programació inclou propostes per a tots els públics i un ventall àmpli de gèneres. D’entre les propostes teatrals destaca Les croquetes oblidades de Les Bianchis, sobre el dol i com parlar de la mort als infants; Jaleiu de Guillem Albà & La Marabunta, una festa d’humor, ritme i diversió; La faula de l’esquirol de La Baldufa Teatre, un espectacle que ens farà reflexionar sobre el món en què vivim; La “petita” Moby Dick de Eudald Ferré Teatre de Titelles i Màscares, el misteriós viatge continental d'una "petita" balena; La motxilla de l’Ada de Teatre al detall, un espectacle divertit i tendre sobre la identitat de gènere; Els ocells ho fan, i les balenes i les puces també d’Obskené, una proposta per descobrir i mostrar aquest maremàgnum d’opcions ens permet apropar-nos a la llibertat sexual en totes les seves variants, entendre’ns i relativitzar-nos com a una espècie més dins del món; Ikimilikiliklik de Marie de Jongh, una història de bruixes sense bruixes, una història de valentes sense valentes, una història màgica sense mags, una història de nens que no són tan nens i uns adults que tampoc ho són tant; Normalmente o viceversa de Tercio Incluso, un delicadíssim espectacle per submergir-nos de ple a l'inesgotable món de la memòria dels objectes; Les aventures del Lleó vergonyós de El Pot Petit, titelles i música en directe; Fragile 2.0 de LaBú Teatre, un delicat reatrat de la fragilitat; Camí a l’escola de Cia. Campi Qui Pugui, la extraordinària història de tres germanes que sobrepassen totes les barreres, lluitant per aprendre; Sopa de pedres d’Engruna Teatre, un conte que parla de les persones que han de fugir de casa seva i arriben a terres que no coneixen; Valentina Quàntica de Cia de teatre Anna Roca, sobre el reconeixement a les dones científiques i Orbital de Farrés Brothers i cia, relacions interplanetàries, òrbites humanes, ciència, poètica i humor.


La progamació teatral de la Mostra inclourà la revisió d’alguns contes clàssics com Hamelí a càrrec de Xip Xap, La “Petita” Moby Dick d’Eudald Ferré Teatre de Titelles i Màscares, el misteriós viatge continental d’una “petita” balena; Nautilus, 20.000 llegües de viatge submarí, la història que escriuria Juli Verne a dia d’avui, a càrrec de La Negra; El Patufet (i els seus pares), de Teatre Nu, un espectacle que connecta amb humor la història tradicional amb les obsessions d’avui i Polzet de Zum-Zum Teatre.


Pel que fa a propostes de dansa, es podrà veure Terra de Silver Drops Dansa, un llenguatge de moviment i una posada en escena que fascinarà i regalarà bellesa a petits i grans; Geometria de Roseland Musical, música, poesia, imatge i dansa contemporània en un espectacle geomètric fascinant; Marúnica de Cia Roberto G. Alonso, un viatge poètic i visual pel fascinant món creatiu de la pintora surrealista Maruja Mallo i Labranza Kids de Colectivo Lamajara, que utilitza la figura del pagès i l'artista per identificar les semblances en els dos camps i veure com aquestes conviuen. 


A la Mostra Igualada tampoc hi faltaran propostes de circ i clown com Só. de Xampatito Pato, un ésser únic en la seva espècie envoltat de moltes caixes que s'escapen del seu control i amb les quals juga per modelar el seu món; Àvol de Circ Bover, una història que ens demostrarà que "fa més qui vol que qui pot”; VoloV de Col·lectiu TQM, un viatge sonor entre paisatges i emocions; La punta de mi nariz de Kolektivo Konika, costums sense sentit aparent però que expliquen la nostra manera de ser o el clown de Los Galindos amb MDR (Mort de Riure), un crim improbable, un judici dubtós i un càstig absurd.


Igualada també acollirà l’espectacle de titelles Núvol Núvol dels Periferia Teatro, un joc poètic sobre la idea de l'amor romàntic que se'ns transmet des de la més tendra infància.


La música també és un gènere clau de la Mostra Igualada. En aquesta edició es podrà veure l’obra Tot esperant en Will d’Egos Petits, un musical shakesperià per als menuts que fa un retrat humorístic de la condició humana; Ondina de Les Anxovetes, un espectacle d’havaneres per a tota la família; Andròmines de Samfaina de Colors, un espectacle poètic que ens parla de la fugacitat del temps i Vers per on, poemes i cançons amb Pentina el Gat.


Per segon any, la Mostra ha creat l’itinerari ‘Per als més petits +0’ per a nadons de 0 a 3 anys. D’entre les propostes d’aquest itinerari destaquen L’odissea de Latung La La de David Ymbernon, una obra escènica, poètica i parateatral amb una gran càrrega de poesia visual; Nius d’Helena Cabo Vila - CreaMoviment, un espectacle per a nadons amb música original en directe, dansa i dinàmiques participatives d’experimentació i KL’AA, la teva cançó d’Inspira Teatre, una experiència visual a través de la veu i la cançó.


Els assistents a la Mostra també gaudiran de tres propostes en format d’instal·lació: Puck i la seva ‘troupe’ de Puck Cinema Caravana; Contes a 2 metres de Imaginart i Animalia INC, de Sàndal Produccions.


10 propostes per atraure els joves al teatre


Els joves podran gaudir de propostes com Lázaro dels valencians Leamok, una adaptació lliure del clàssic espanyol 'El Lazarillo de Tormes', la mateixa història universal que tots coneixem, o quasi; Paraules que trenquen ossos de Companyia Pagans; Container d’Emília Gargot, aldarulls a l’espai públic digital; Boira a les orelles de Els Pirates Teatre, un retrat de la sordesa que ens farà reflexionar sobre l'acceptació, la convivència i els prejudicis; Bodas de sangre de Projecte Ingenu, un espectacle on la paraula s’acompanya i se sosté a través del cant, la música electrònica, el cos i el moviment; Dados de Ventrículo Veloz, que narra el viatge cap a ser qui realment s'és, cap a la trobada amb la nostra identitat i el dret a ser qui som; Les històries naturals de Lazzigags Produccions, un viatge des del cor de les tenebres, als sentiments més profunds i El pes del plom de La Virgueria, un thriller teatral i poètic sobre el comerç d’armes.


Mostra PRO Catalan Arts


Per tal d'adaptar-se a la nova situació, la Fira s'allarga un dia i les activitats dirigides als professionals, que es concentraran de dimecres a divendres, seran virtuals. Això permetrà participar de la Mostra als professionals no només catalans, sinó també estatals i internacionals. Tot i que la programació d’espectacles serà presencial, enguany se substitueix la Llotja física per la Llotja Virtual, on tindrà lloc la Mostra Pro Catalan Arts, amb presentacions, reunions ràpides, espectacles en streaming i moltes altres activitats.


Mostra Igualada compta amb el suport d’Acción Cultural Española gràcies al seu Programa de Internacionalización de la Cultura Española (PICE).

Notícies