12.03.2025
La capital de l’Anoia es prepara per acollir, del 3 al 6 d’abril, la 36a edició de la Mostra Igualada, el principal mercat d’arts escèniques per a tots els públics de Catalunya. Amb 41 companyies participants i 94 representacions, aquesta edició aposta per la qualitat, la diversitat i la innovació en les propostes escèniques.
L’exploració de nous llenguatges escènics, les propostes participatives i de compromís social i la combinació de noms emergents i grans trajectòries són els trets distintius de la Mostra d’enguany.
Cada any, la Mostra convoca prop d’un miler de professionals del sector en un esdeveniment clau, únic i referent de les arts escèniques per a tots els públics que té per objectiu configurar les programacions familiars d’arreu del país i afavorir la internacionalització de les companyies que hi participen. La Llotja, situada de nou a les Encavallades del Museu de la Pell, esdevindrà l’epicentre de les activitats adreçades a companyies i programadors per proveir les programacions familiars d’arreu del territori català i facilitar l’accés als circuits estatals i internacionals.
Les entrades per al públic general es poden adquirir a la web de la Mostra (www.mostraigualada.cat) i estan a la venda des del dissabte 8 de març amb preus que oscil·len entre 6 i 10 euros.
La 36a Mostra Igualada en xifres
Enguany la Mostra Igualada ha rebut 937 sol·licituds de companyies, de les quals, la direcció artística n’ha seleccionat 41. D’aquestes companyies, 32 són de Catalunya, 7 de la resta de l’Estat i 2 internacionals. Durant quatre dies es realitzaran 94 funcions en 16 espais d’actuació. Enguany es podran veure 7 novetats absolutes i 10 novetats a Catalunya.
A 10 de març, ja hi ha més de 810 professionals i més de 320 entitats acreditades. S’estima que la xifra augmentarà fins a arribar al miler d’acreditats els dies de la Mostra. Enguany visitaran la Fira una quinzena de professionals del Regne Unit, Irlanda, Dinamarca, Països Baixos, Lituània, Suècia, Singapur, Canadà, Portugal, França, Itàlia, Alemanya Bèlgica i Xile; i comptarà amb més de 50 voluntaris i una desena de famílies acollidores.
La programació
La Mostra Igualada presenta 41 espectacles de teatre, dansa, circ, música, màgia, clown i instal·lacions artístiques, amb una programació que busca l’equilibri entre gèneres, formats i edats.
A més, aquest any destaca el projecte Mostra Diversa, una iniciativa inclusiva en col·laboració amb el centre Àuria, que busca establir-se de manera continuada amb diferents companyies del territori i promoure la inclusió a través de l’art. Els participants, sota la direcció d’un equip professional, treballen per crear un espectacle que s'estrena dins del marc de la fira. Aquesta edició compta amb la direcció de Farrés Brothers i Cia i presentarà l’espectacle teatral FrankMents.
Un altre element destacat que s’impulsa amb aquesta edició són els espectacles immersius i d’art participatiu, on la mediació cultural i l'enllaç amb la comunitat educativa juguen un paper fonamental. Són propostes que van més enllà d’un projecte escènic amb un resultat final, com és el cas de Museu del Temps de Jose Antonio Portillo & Unnica Arts. Amb aquesta proposta, un grup de nou persones, en un ritual públic, enterraran objectes que representen records per reflexionar sobre el temps, la memòria i la identitat territorial.
La programació teatral està conformada per 19 espectacles: Sum de Baychimo Teatro, que utilitza l'ombra per explorar la identitat personal a través de projeccions de llum; Boja de Mariona Esplugues reflexiona, amb humor, sobre la recerca de la pròpia identitat i el sentit de la vida; Calla, Judit, calla de Malsai Produccions presenta una jove que vol trencar les barreres del seu entorn en una fàbrica tèxtil; Dues ales de Farrés Brothers i cia, emotiva història de creixement i pèrdua entre un nen i el seu avi a través de titelles; L'Àfrica de La Romancera Teatre, una proposta visual que celebra la interculturalitat a través de titelles i música; L'anorak d'Íntims Produccions adapta, a través de titelles un conte de Nikolái Gógol per reflexionar sobre el consumisme i l'existència; La idea brillant (que al principi no ho era) de Marga Socias explora el món de les idees en una aventura filosòfica plena de curiositat; La tempesta de Zero en Conducta utilitza titelles i paraules per explicar la la lluita d’un nen contra un núvol que li impedeix ballar; Lizzie, el musical de Les Biaix, un musical de rock que parla de temes com l’abús sexual i les contradiccions socials a partir d’un crim real; Madame Lumière de La Menuda Produccions, un espectacle immersiu amb música i una proposta visual plena de fantasia; Matres de Campi Qui Pugui parla de la maternitat, la malaltia i la mort a través de la història d’un nen amb tres mares; Soc una ciclopeta de Pea Green Boat, on una nena amb dificultats visuals afronta el bullying amb valentia; Sòmion, la ciutat dels oficis impossibles d'El Que Ma Queda de Teatre presenta una ciutat imaginària amb oficis impossibles, Thauma de La Mula, una proposta visual i poètica que apel·la a l’humor i el misteri a través del teatre d'objectes; Tumbalafusta de La Ruta 40 + Xavier Bobés + Pau Matas, utilitza elements de fusta per parlar de l'amistat, la imaginació i el pas del temps; Odissees de La Mecànica és una proposta interactiva que explora la identitat personal i intergeneracional amb l'ajuda de la tecnologia; La Mestra d'Anita Maravillas & Portal 71 reflexiona amb titelles sobre l'educació i la llibertat de raonar; i finalment, Don Roberto de Leamôk, una deconstrucció contemporània de la figura de Don Joan a través d’un llenguatge directe i recursos innovadors, com el hip-hop i el teatre físic.
En el terreny de la dansa, a la 36a edició s'hi podrà veure 7 espectacles: Èter de Silver Drops, una reflexió visual sobre l'aire i amb una estètica molt sensorial; Kodama de Blink Flash, una experiència sensorial inspirada en el folklore japonès amb música en directe i que evoca un bosc màgic; Navaja de laSADCUM, explora temàtiques sexoafectives, l’autocrítica i l'autoaprenentatge fent crítica a les xarxes socials; Paisatges. ESTUDI #2 de CreaMoviment utilitza la dansa contemporània i la música en directe per investigar el joc; Petit Break de Brodas Bros reivindica la dansa urbana i el hip-hop amb un espectacle interactiu amb imatges projectades; Pourquoi un arbre est une poule? de Ma Compagnie - Marc Lacourt, on dansa i dibuix es fusionen per crear una experiència poètica i visual; i per últim, Otempodiz d’Ertza, combina dansa contemporània, urbana i africana amb un estil físic i acrobàtic.
Pel que fa al circ, la programació d’enguany inclou 6 propostes: Ákri de Manel Rosés, un solo d’acrobàcia amb una escala que combina humor, absurd i una reflexió existencial; Copiar d’Animal Religion, un espectacle participatiu que qüestiona la imitació i l’aprenentatge; Forat de Dudu Arnalot, un clown gestual poètic que, sense paraules, explora el riure i l’emoció a partir d’un simple forat; Gota de Txema Muñoz, que reflexiona amb humor sobre la sequera i la manca d’aigua; La Pedra de Fusta de la Companyia de Circ "eia" investiga l’equilibri com a eina de joc i confiança entre públic i artistes; i Arròs d’Anna Mateu Cia, que posa el focus en la sostenibilitat i l’explotació dels espais naturals inspirant-se en l’Albufera valenciana.
La música també té cabuda en la Mostra d’Igualada i aquest any incorpora 3 propostes musicals: 50è aniversari de Pep López i Sopars de Duro, un concert especial que celebra els seus 50 anys de trajectòria; Babynova de Xiula, el nou espectacle del grup referent en música familiar, amb cançons que combinen reflexió i crítica social; i Nozing d’Ual·la, que combina cançons a dues veus, instruments quotidians i molt d’humor.
Pel que fa a altres disciplines, es presenten 5 propostes singulars: El Circ dels Sentits de Mumusic Circus, una experiència immersiva on, amb els ulls tapats i auriculars, es viuen les sensacions del circ a través del tacte i el so; U.F.A. de Cris Clown, una instal·lació sorpresa amb una pallassa penjada d’un arbre; Igualad0rama de Panorama Kino Theatre, un dispositiu que gira 360° i transforma la quotidianitat d’una plaça en una experiència cinematogràfica; Maginàrium de Pau Segalés, màgia de proximitat dins una caravana per a només 16 persones; i Embolic de Cia Pau Palau, un clown gestual on un simple cordill desencadena un joc d’emocions i riures.
La 36a edició de la Mostra reconeixerà el talent de les companyies programades amb diversos guardons: el Premi del Públic, el 8è Premi Xarxa Alcover i els Premis del Jurat a millor espectacle familiar de sala, millor espectacle de carrer i millor espectacle per a joves.
Mostra PRO Catalan Arts
L’edició d’enguany tornarà a comptar amb La Llotja, ubicada al primer pis del Museu de la Pell, com a principal espai relacional de la Mostra per als professionals acreditats. Aquest espai serà l’escenari de diverses activitats d’interès per al sector, com taules rodones i presentacions. Per potenciar la trobada i la interacció entre companyies, programadors i altres professionals, baixa la intensitat de la programació d’espectacles el dijous 3 i el divendres 4 entre les 11 h i les 13 h. La Mostra PRO Catalan Arts, és un espai dissenyat per fomentar la relació, les reunions, les trobades informals, i el debat.
Un dels moments destacats serà el “Vermut PRO” acompanyat de vi cortesia de Denominació d’Origen Catalunya, que es farà diàriament per afavorir la interacció entre els participants. I per a tots aquells professionals que assisteixen per primera vegada a la Fira, al llarg dels tres dies podran participar en el Primer cafè a la Mostra, una trobada informal amb l'acompanyadora PRO Margarida Troguet, que els assessorarà per treure el màxim profit a l'altura de Mostra Igualada.
El dijous 3 d’abril, el primer dia de la Fira, començarà amb una taula rodona sobre cultura i educació, conduïda i moderada per Cristina Alonso, i es realitzaran presentacions de programadors internacionals i estatals. La programació de la jornada continuarà amb la inauguració institucional de La Llotja i acabarà amb la presentació de l’estudi sobre programacions escolars a Catalunya del CoNCA i la TTP, on es discutiran les tendències i reptes de les arts escèniques en l’educació.
El divendres 4 d’abril tindrà lloc la trobada de col·lectius de joves vinculats a les arts escèniques, on els futurs professionals del sector podran establir vincles i compartir experiències. La programació PRO continuarà amb l’activitat “ConnectArt”, una trobada per presentar projectes artístics a programadors internacionals, estatals i catalans, i també inclourà presentacions de programadors internacionals i estatals. Per últim, es donaran a conèixer als professionals els projectes La mèche courte, un nou festival d'arts escèniques del Quebec, i el Programa PLATEA, organitzat per l'INAEM, que dona suport a les temporades estables d'arts escèniques
L’última jornada de la Mostra PRO Catalan Arts se celebrarà dissabte 5, que començarà amb una sessió dedicada a les eines per a la creació i professionalització. L’AADPC presentarà les mesures que du a terme dins del Pla d’Impuls al Teatre 2023-2026, centrades en la professionalització i el suport a la creació artística.
La 36a Mostra Igualada referma el seu paper com a punt de trobada de les arts escèniques per a tots els públics, fent valdre la creativitat, el compromís i la innovació en el sector teatral. Els professionals es poden inscriure virtualment fins al 21 de març i consultar tots els avantatges d’acreditar-se a la secció de professionals del web de la Mostra.
Demostra: un mural de compromís i cultura
La imatge de la 36a edició de la Mostra Igualada crida a la participació, reivindica el caràcter comunitari i transformador de la Fira i apel·la al compromís amb la cultura. La força visual del cartell rau en la simulació d’una pintada en un mur, metàfora de la implicació activa de tota la comunitat que fa possible la Mostra.
El cartell, obra de l'agència igualadina Quartada, gira al voltant de la conjugació completa del verb “demostrar” (demostro, demostres, demostra, demostrem, demostreu, demostren). Al centre, escrita en rosa, destaca la paraula “Demostra”. Aquesta no només s’integra a la conjugació, sinó que també actua com una invitació directa a participar activament en l’esdeveniment. “Demostra” suggereix tant l’acció de comprometre’s amb la cultura com la crida a “anar de Mostra” i formar part d’aquesta gran celebració col·lectiva. L’escena d’un home gran i una nena pintant junts a les Encavallades del museu de la Pell, reforça el caràcter intergeneracional de la Fira i l’enllaça emocionalment amb Igualada i el seu patrimoni cultural.