Una fira que té per objectiu ser plataforma de difusió dels espectacles infantils i juvenils, per tal de proveir la programació dels municipis i festivals de Catalunya i l’Estat, i propiciar la internacionalització de les companyies catalanes.
La primera Mostra de teatre neix a Igualada el 1990 impulsada pel Moviment Rialles de Catalunya (delegació funcional d’Òmnium Cultural), una entitat sense ànim de lucre nascuda a Terrassa l’any 1972 amb l’objectiu de formar grups locals de voluntaris per organitzar i oferir espectacles infantils i juvenils a la seva població.
Tret de les edicions del 1991 i 1992, celebrades a Terrassa i Sabadell, totes tenen lloc a Igualada.
El 1995, una cinquantena d’aquests grups de voluntaris, que es van anar estenent a altres municipis de Catalunya, constitueixen la Fundació Xarxa, convertint-se, un any després, en els organitzadors principals de La Mostra d’Igualada.
Paral·lelament, des del mateix 1996, Rialles continua celebrant la Mostra a Cerdanyola del Vallès, exceptuant l’any 2005 que es du a terme a Sabadell.
Finalment, l’any 2006, per voluntat de l’Institut Català de les Indústries Culturals (ICIC), amb el suport de l’Ajuntament d’Igualada i el compromís de la Fundació Xarxa i l’Agrupació Rialles, les dues fires de teatre infantil i juvenil de Catalunya (Igualada i Cerdanyola del Vallès) s’unifiquen i neix l’actual Mostra Igualada – Fira d’espectacles infantils i juvenils.
Una àmplia varietat artística que respon a la producció i demanda del sector.
Hi tenen cabuda tots els gèneres escènics (teatre, circ, dansa, clown, titelles, música, màgia, instal·lacions, etc.), tant a sala com al carrer. Tot i que la majoria de les companyies són catalanes, també hi actuen formacions espanyoles i internacionals.
Ubicada a les encavallades del Museu de la Pell d’Igualada, La Llotja professional de la Mostra PRO Catalan Arts disposa d’un espai diàfan per a presentacions, punts de treball diversos i zona de bar, entre altres serveis. Cada any s’hi desenvolupen un conjunt d’activitats paral·leles com conferències, dinàmiques, taules de treball, trobades pactades o informals, que afavoreixen les relacions entre els diferents agents del sector.
La Mostra coordina anualment un centenar de voluntaris de totes les edats que participen activament durant els dies que dura la Fira realitzant tasques de producció i organització com el control d’espais, l’atenció al públic, la preparació i distribució de materials, entre altres.
D’altra banda, i des de l’àrea de logística de la Mostra, cada any (la iniciativa es va aturar en temps de pandèmia) es coordinen més de cinquanta famílies acollidores d’arreu de la comarca que, durant els dies de la Fira, s’ofereixen a donar allotjament de forma voluntària a integrants de les companyies programades i a altres professionals assistents. Per l’escassa oferta hotelera de la zona, la seva hospitalitat i compromís s’han acabat convertint en imprescindibles.