Què és la Mostra?

Mostra Igualada és la fira de referència de les arts escèniques per a tots els públics de Catalunya

Un gran aparador dels millors espectacles per a públic infantil i juvenil, que anualment aplega al voltant de 30.000 espectadors i més de 1000 professionals a la capital de l’Anoia, Igualada.

 

Mostra Igualada és mercat estratègic de Catalunya des del 2013

Un espai de trobada, d’intercanvi d’informació i d’establiment de contactes entre els diferents agents que operen en el sector de les arts escèniques per a tots els públics.

 
 

Una fira que té per objectiu ser plataforma de difusió dels espectacles infantils i juvenils, per tal de proveir la programació dels municipis i festivals de Catalunya i l’Estat, i propiciar la internacionalització de les companyies catalanes.

Una fira amb més de 30 anys d’història que té els seus orígens en la societat civil

La primera Mostra de teatre neix a Igualada el 1990 impulsada pel Moviment Rialles de Catalunya (delegació funcional d’Òmnium Cultural), una entitat sense ànim de lucre nascuda a Terrassa l’any 1972 amb l’objectiu de formar grups locals de voluntaris per organitzar i oferir espectacles infantils i juvenils a la seva població.

´

Tret de les edicions del 1991 i 1992, celebrades a Terrassa i Sabadell, totes tenen lloc a Igualada. 

 

El 1995, una cinquantena d’aquests grups de voluntaris, que es van anar estenent a altres municipis de Catalunya, constitueixen la Fundació Xarxa, convertint-se, un any després, en els organitzadors principals de La Mostra d’Igualada.

 

Paral·lelament, des del mateix 1996, Rialles continua celebrant la Mostra a Cerdanyola del Vallès, exceptuant l’any 2005 que es du a terme a Sabadell.

 

Finalment, l’any 2006, per voluntat de l’Institut Català de les Indústries Culturals (ICIC), amb el suport de l’Ajuntament d’Igualada i el compromís de la Fundació Xarxa i l’Agrupació Rialles, les dues fires de teatre infantil i juvenil de Catalunya (Igualada i Cerdanyola del Vallès) s’unifiquen i neix l’actual Mostra Igualada – Fira d’espectacles infantils i juvenils.

 

La programació artística de Mostra Igualada

Qualitat, contemporaneïtat, originalitat, capacitat d’incorporar nous llenguatges i posades en escena en espais no convencionals

Una àmplia varietat artística que respon a la producció i demanda del sector. 

Hi tenen cabuda tots els gèneres  escènics (teatre, circ, dansa, clown, titelles, música, màgia, etc.), tant en sala com al carrer. Tot i que la majoria de les companyies són catalanes, també hi actuen formacions espanyoles i internacionals. 

La Llotja de professionals de Mostra Igualada

Ubicada a les encavalles del Museu de la Pell d’Igualada, La Llotja professional de la Mostra disposa d’una zona amb més de 50 expositors, un espai per a presentacions, servei de càtering, punts de treball diversos, entre altres serveis. Cada any s’hi desenvolupen un conjunt d’activitats paral·leles com conferències, reunions ràpides, taules de treball, trobades pactades o informals, que afavoreixen les relacions entre els diferents agents del sector. 

Els voluntaris, peça clau de la Mostra

Nascuda del voluntariat, Mostra Igualada segueix sent possible any rere any gràcies a la seva participació

Grup Xarxa Igualada coordina anualment un centenar de voluntaris de totes les edats que participen activament durant els dies que dura la Fira realitzant tasques de producció i organització com el control d’espais, l’atenció al públic, la preparació i distribució de materials, entre altres.

 

D’altra banda, i des de l’àrea de logística de la Mostra, cada any es coordinen més de cinquanta famílies acollidores d’arreu de la comarca que, durant els dies de la Fira, s’ofereixen a donar allotjament de forma voluntària a integrants de les companyies programades i a altres professionals assistents. Per l’escassa oferta hotelera de la zona, la seva hospitalitat i compromís s’han acabat convertint en imprescindibles.