Què és Mostra Igualada?

Mostra Igualada – Fira d’espectacles infantils i juvenils  és la fira de referència de les arts escèniques per a tots els públics de Catalunya

 
 
Un gran aparador dels millors espectacles, que aplega al voltant de 30.000 espectadors i 700 professionals. Considerada  mercat estratègic de Catalunya, nodreix les programacions familiars del país i proveeix les d’arreu de l’Estat espanyol i l’estranger. Un punt clau de trobada del sector professional, que gaudeix d’un espai de negoci i intercanvi (La Llotja) i un conjunt d’activitats paral·leles com conferències, reunions ràpides, un mercat de projectes i trobades pactades o informals que afavoreixen el contacte entre els diferents agents.
 
El 2020 la Mostra celebra la 31a edició, que tindrà lloc del 26 al 29 de març.
  
Mostra Igualada forma part de les xarxes COFAE, Plataforma Arts de Carrer i Assitej. A més, és festival amic de la FIET, Fira de Teatre Infantil i Juvenil de les Illes Balears.
 
 
X

Programació artística

Qualitat, contemporaneïtat, originalitat, capacitat d’incorporar nous llenguatges i posades en escena en espais no convencionals.

 
L’oferta de la Mostra cobreix una àmplia varietat artística responent així a la producció i demanda del sector. Hi tenen cabuda tots els gèneres escènics (teatre, circ, dansa, clown, titelles, música, màgia, etc.), tant en sala com al carrer. Tot i que la majoria de les companyies són catalanes, també hi actuen formacions espanyoles i internacionals.
 
Per tal de facilitar la selecció, la programació s’estructura en franges d’edat:
 
Itinerari 1  ▶︎▶︎  Per als més petits (+3 anys)
Itinerari 2  ▶︎▶︎  Per als no tant petits (+6 anys)
Itinerari 3  ▶︎▶︎  Mostra Jove (+12 anys)
Itinerari 4  ▶︎▶︎  Per a tothom
 
 

X

La Llotja

Un  espai de trobada, d’intercanvi d’informació i d’establiment de contactes entre els professionals del sector

Ubicada a les Encavalles del Museu de la Pell, La Llotja professional consta d’una zona d’expositors, un espai per a presentacions, una taquilla per gestionar les entrades de professionals, la zona d’acreditacions, espai per a reunions, punts de treball amb connexió i servei de bar.
X

Història

Aquest 2019 Mostra Igualada celebra 30 anys de vida. Se celebra anualment, pels volts de Setmana Santa i durant quatre dies, a la capital de la comarca de l’Anoia (Barcelona).
 
És l’espai on tradicionalment les companyies professionals de Catalunya dedicades a l’escena infantil i juvenil presenten les seves noves produccions. Des del seu inici s’hi han estrenat més de 2.000 espectacles i s’hi ha vist néixer i créixer les millors companyies del sector.
 
El recorregut per la seva història suposa el reconeixement a moltes persones que, amb la seva passió i implicació, han fet possible una edició rere l’altra. Entre elles, una valuosa xarxa de voluntaris.
 
 
Primera etapa

1990-1995

La primera Mostra de teatre neix a Igualada el 1990, impulsada pel Moviment Rialles de Catalunya (delegació funcional d’Òmnium Cultural) i amb direcció artística de Pere Fontanet. Tret de les edicions del 1991 i 1992, celebrades a Terrassa i Sabadell, totes tenen lloc a Igualada.

Segona etapa

1996-2005

Amb la creació de la Fundació Xarxa (l’any 1995), la Mostra passa a ser guiada des del 1996 per aquesta associació i amb direcció artística d’Agustí Coll.
 
Paral·lelament, des del mateix 1996 Rialles continua la celebració de la Mostra a Cerdanyola del Vallès (tot i que el 2005 es du a terme a Sabadell). Fins al 2003 la gestiona l’equip de Rialles, mentre que el 2004 i 2005 la direcció va a càrrec d’Isidro Rodríguez.
 
L’objectiu d’aquestes dues entitats és proveir els seus voluntaris –que programen espectacles infantils a més de 90 ciutats catalanes– de produccions adequades per apropar el millor de les arts escèniques als infants de Catalunya.

Tercera etapa

2006-2007

A partir de l’any 2006 s’obre una nova etapa. Per voluntat de l’Institut Català de les Indústries Culturals de la Generalitat de Catalunya (ICIC), amb el suport de l’Ajuntament d’Igualada i el compromís de la Fundació Xarxa i l’Agrupació Rialles, les dues fires de teatre infantil i juvenil de Catalunya (Igualada i Cerdanyola del Vallès) s’unifiquen en una de sola a Igualada.
 
L’objectiu bàsic d’aquesta fusió és, a més de continuar dotant de programació els municipis de Catalunya, intentar obrir mercat de les companyies catalanes tant a la resta de l’Estat com internacionalment.
 
La Mostra incorpora un subtítol que ajuda a definir-la: “Fira de teatre infantil i juvenil” (més endavant, d'”espectacles”) i el nom de la ciutat.
 
En aquest període, l’organització de la Mostra incorpora la direcció artística de la companyia Vol-Ras (Joan Faneca i Joan Segalés) amb direcció general de La Xarxa i Ramon Llimós al capdavant. A més, compta amb el suport d’Agustí Coll (La Xarxa) i Eulàlia Ribera (Rialles) com adjunts de direcció. 
 
L’any 2007 Vol-Ras manté la direcció artística i, per primera vegada, la Mostra té un gerent: Pau Llacuna.

2008-2014

Del 2008 al 2014 la fira viu una nova etapa amb la configuració d’un equip de treball estable amb Òscar Rodríguez i Òscar Balcells a la direcció artística i la gerència, respectivament.
 
L’any 2013 la Mostra Igualada esdevé Mercat estratègic de la Generalitat de Catalunya com a eina d’articulació del teatre infantil i juvenil.

2015-actualitat

Es renova l’estructura. Del 2015 al 2017 Pep Farrés n’és el director artístic i Sílvia Lorente la directora executiva. 
 
A partir del 2018 la direcció executiva recau en Òscar Balcells i Pol Gil Marimon.
X

Contacte

MOSTRA IGUALADA

Fira d’espectacles infantils i juvenils
Dr. Joan Mercader, s/n
(Museu de la Pell d’Igualada)
08700 IGUALADA (Barcelona)
Tel. +34 93 806 69 45
info@lamostraigualada.cat
 
Horari d’atenció telefònica:
de dilluns a divendres de 10h a 14h
 


Veure ubicació al mapa