Què és Mostra Igualada?

Mostra Igualada – Fira d’espectacles infantils i juvenils  és la fira de referència de les arts escèniques per a tots els públics de Catalunya

 
 
Un gran aparador dels millors espectacles, que aplega al voltant de 30.000 espectadors i 700 professionals. Considerada  mercat estratègic de Catalunya, nodreix les programacions familiars del país i proveeix les d’arreu de l’Estat espanyol i l’estranger. Un punt clau de trobada del sector professional, que gaudeix d’un espai de negoci i intercanvi (La Llotja) i un conjunt d’activitats paral·leles com conferències, reunions ràpides, un mercat de projectes i trobades pactades o informals que afavoreixen el contacte entre els diferents agents.
 
El 2019 la Mostra celebra la 30a edició, que tindrà lloc del 4 al 7 d’abril.
  
Mostra Igualada forma part de les xarxes COFAE, Plataforma Arts de Carrer i Assitej. A més, és festival amic de la FIET, Fira de Teatre Infantil i Juvenil de les Illes Balears.
 
 
X

Programació artística

Qualitat, contemporaneïtat, originalitat, capacitat d’incorporar nous llenguatges i posades en escena en espais no convencionals.

 
L’oferta de la Mostra cobreix una àmplia varietat artística responent així a la producció i demanda del sector. Hi tenen cabuda tots els gèneres escènics (teatre, circ, dansa, clown, titelles, música, màgia, etc.), tant en sala com al carrer. Tot i que la majoria de les companyies són catalanes, també hi actuen formacions espanyoles i internacionals.
 
Per tal de facilitar la selecció, la programació s’estructura en franges d’edat:
 
Itinerari 1  ▶︎▶︎  Per als més petits (+3 anys)
Itinerari 2  ▶︎▶︎  Per als no tant petits (+6 anys)
Itinerari 3  ▶︎▶︎  Mostra Jove (+12 anys)
Itinerari 4  ▶︎▶︎  Per a tothom
 
 

X

La Llotja

Un  espai de trobada, d’intercanvi d’informació i d’establiment de contactes entre els professionals del sector

Ubicada a les Encavalles del Museu de la Pell, La Llotja professional consta d’una zona d’expositors, un espai per a presentacions, una taquilla per gestionar les entrades de professionals, la zona d’acreditacions, un espai de càtering exclusiu per a professionals amb capacitat per a 100 persones i servei de bar.
X

Història

Aquest 2019 Mostra Igualada celebra 30 anys de vida. Se celebra anualment, pels volts de Setmana Santa i durant quatre dies, a la capital de la comarca de l’Anoia (Barcelona).
 
És l’espai on tradicionalment les companyies professionals de Catalunya dedicades a l’escena infantil i juvenil presenten les seves noves produccions. Des del seu inici s’hi han estrenat més de 2.000 espectacles i s’hi ha vist néixer i créixer les millors companyies del sector.
 
El recorregut per la seva història suposa el reconeixement a moltes persones que, amb la seva passió i implicació, han fet possible una edició rere l’altra. Entre elles, una valuosa xarxa de voluntaris.
 
 
Primera etapa

1990-1995

La primera Mostra de teatre neix a Igualada el 1990, impulsada pel Moviment Rialles de Catalunya (delegació funcional d’Òmnium Cultural) i amb direcció artística de Pere Fontanet. Tret de les edicions del 1991 i 1992, celebrades a Terrassa i Sabadell, totes tenen lloc a Igualada.

Segona etapa

1996-2005

Amb la creació de la Fundació Xarxa (l’any 1995), la Mostra passa a ser guiada des del 1996 per aquesta associació i amb direcció artística d’Agustí Coll.
 
Paral·lelament, des del mateix 1996 Rialles continua la celebració de la Mostra a Cerdanyola del Vallès (tot i que el 2005 es du a terme a Sabadell). Fins al 2003 la gestiona l’equip de Rialles, mentre que el 2004 i 2005 la direcció va a càrrec d’Isidro Rodríguez.
 
L’objectiu d’aquestes dues entitats és proveir els seus voluntaris –que programen espectacles infantils a més de 90 ciutats catalanes– de produccions adequades per apropar el millor de les arts escèniques als infants de Catalunya.

Tercera etapa

2006-2007

A partir de l’any 2006 s’obre una nova etapa. Per voluntat de l’Institut Català de les Indústries Culturals de la Generalitat de Catalunya (ICIC), amb el suport de l’Ajuntament d’Igualada i el compromís de la Fundació Xarxa i l’Agrupació Rialles, les dues fires de teatre infantil i juvenil de Catalunya (Igualada i Cerdanyola del Vallès) s’unifiquen en una de sola a Igualada.
 
L’objectiu bàsic d’aquesta fusió és, a més de continuar dotant de programació els municipis de Catalunya, intentar obrir mercat de les companyies catalanes tant a la resta de l’Estat com internacionalment.
 
La Mostra incorpora un subtítol que ajuda a definir-la: “Fira de teatre infantil i juvenil” (més endavant, d'”espectacles”) i el nom de la ciutat.
 
En aquest període, l’organització de la Mostra incorpora la direcció artística de la companyia Vol-Ras (Joan Faneca i Joan Segalés) amb direcció general de La Xarxa i Ramon Llimós al capdavant. A més, compta amb el suport d’Agustí Coll (La Xarxa) i Eulàlia Ribera (Rialles) com adjunts de direcció. 
 
L’any 2007 Vol-Ras manté la direcció artística i, per primera vegada, la Mostra té un gerent: Pau Llacuna.

2008-2014

Del 2008 al 2014 la fira viu una nova etapa amb la configuració d’un equip de treball estable amb Òscar Rodríguez i Òscar Balcells a la direcció artística i la gerència, respectivament.
 
L’any 2013 la Mostra Igualada esdevé Mercat estratègic de la Generalitat de Catalunya com a eina d’articulació del teatre infantil i juvenil.

2015-actualitat

Es renova l’estructura. Del 2015 al 2017 Pep Farrés n’és el director artístic i Sílvia Lorente la directora executiva. 
 
A partir del 2018 la direcció executiva recau en Òscar Balcells i Pol Gil Marimon.
X

Contacte

MOSTRA IGUALADA

Fira d’espectacles infantils i juvenils
Dr. Joan Mercader, s/n
(Museu de la Pell d’Igualada)
08700 IGUALADA (Barcelona)
Tel. +34 93 806 69 45
info@lamostraigualada.cat
 
Horari d’atenció telefònica:
de dilluns a divendres de 10h a 14h
 


Veure ubicació al mapa